Kyente Huygens La Réunion

Mijn naam is Kyente De Bie en ik heb van 9 tot 29 maart stage gelopen op La Réunion. Ik deed dit samen met Hanne De Loose, Stefan Hudran en Milo Van Riel. We arriveerden op La Réunion op 10 maart 2024, een zondag. Aangezien het onze eerste dag was, hoefden we niet meteen naar onze stageplek, maar we zijn er wel even langsgegaan met mevrouw Lambrechts. Op die manier waren we perfect voorbereid voor de volgende dag. Als enige leerling van 6 Handel ben ik natuurlijk alleen op mijn stageplek(ken). Ik vond de stage over het algemeen zeer leerrijk. Ik heb enorm veel aan mijn Frans kunnen werken en heb veel inzichten gekregen over de werking van een bedrijf op het eiland.  

Mijn eerste stageplek was bij een klein ijssalon genaamd ‘MontGlacier’. Ik heb hier stage gelopen van 11 tot en met 15 maart. De eerste dagen waren redelijk uitdagend. Mijn toegewezen stagebegeleider, Thierry, gaf me weinig uitleg en ik werd min of meer aan mijn lot overgelaten bij de medewerkers van de zaak. Natuurlijk wisten zijn niet precies wat ze van mij konden verwachten of wat ik voor hen kon doen. Ik ben in het begin altijd gaan inspringen waar het nodig of mogelijk was. Hiermee bedoel ik dat ik heb geholpen met het proper houden van hun terras en keuken. Gelukkig sprong Carole, de verantwoordelijke, uiteindelijk bij en heeft ze me enorm geholpen. Op deze stageplek kreeg ik de kans om klanten te bedienen (in het Frans) en om te zien hoe Carole haar bestellingen plaatste. Het werk was vrij eenvoudig vanwege de kleine omvang van de zaak, maar desondanks was het leuk om te zien hoe alles in een ontspannen sfeer werd gedaan, zonder al te veel stress maar toch met de nodige aandacht voor detail. Ik leerde en zag hier veel van het normale arbeidsleven op La Réunion. Het was daarnaast ook de perfecte gelegenheid voor mij om mijn Frans te verbeteren. Naast het bedienen van klanten heb ik ook veel tijd doorgebracht met mijn collega’s. Hoewel we vaak informeel praatten, was elk gesprek waardevol en leerzaam. Het waren juist dit soort alledaagse gesprekken die me veel hebben bijgebracht tijdens mijn stageperiode bij MontGlacier. Mijn woordenschat Frans is zeker en vast verrijkt met verschillende Franse woorden.  

Mijn tweede stage liep van 18 tot 28 maart en vond plaats bij Farmacie Lafayette Ligne Paradis. Deze apotheek is relatief groot in vergelijking met andere apotheken op La Réunion. De eerste dagen verliepen bijzonder positief. Mijn stagebegeleider, Christophe, gaf mevrouw Lambrechts en mij meteen een uitgebreide rondleiding met gedetailleerde uitleg. Het was doorheen de stage zeer duidelijk dat hij enorm trots is op zijn apotheek, en dat begreep ik al snel. Aangezien veel taken in een apotheek zeer delicaat zijn, kreeg ik een beperkt aantal verantwoordelijkheden. Mijn voornaamste taak was het beheren van de voorraad. Ik controleerde de binnenkomende leveringen en zorgde er mee voor dat deze op de juiste plaats werden opgeslagen. Daarnaast hielp ik ook in de winkel zelf. Ik hielp jammer genoeg geen klanten, want farmaceutisch advies geven kon ik niet. Mijn werk bestond uit het beheren van de voorraad en ervoor zorgen dat alle producten correct in de schappen stond. Mijn begeleiders legden me grondig alle aspecten uit van de verkoop in de winkel. Niet enkel waar alles stond, maar ook waarom. Dit heeft natuurlijk alles te maken met marketing. Daarnaast observeerde ik dus veel. Christophe heeft mij uitgebreid uitgelegd over de kosten en verkoopprijzen van de producten, alsook het gebruik van groothandelaars en de import van goederen overzee. Dit was bijzonder leerrijk voor mij, aangezien ik deze onderwerpen al vaak in schoolboeken had gezien, maar nog nooit in de praktijk had kunnen ervaren met echte cijfers en voorbeelden. 

In onze vrije tijd gingen we de eerste twee weken vaak uitstapjes doen met mevrouw Lambrechts. De mobiliteit op het eiland is zeer ingewikkeld, dus een auto was echt noodzakelijk. Zo zijn we bijvoorbeeld watervallen gaan bezoeken, hebben we een vulkaan beklommen, mooie stranden bezocht, mooie plekken bezocht, marktjes gedaan en zijn we lekker gaan eten. Mevrouw Lambrechts heeft er effectief voor gezorgd dat we de mooiste plekken op het eiland zeker gezien hadden.  

Opvallend waren de culturele verschillen die ik hier ervoer, vooral de diversiteit op dit eiland. Mensen van allerlei nationaliteiten komen hier samen. Het is prachtig om te zien hoe ze hier harmonieus samenleven. Dit vormt een duidelijk contrast met de situatie in België, waar racisme en haat vaak voorkomen. Er zijn op het eiland ook enorm veel religieuze faciliteiten aanwezig. Variërend van kerken tot hindoeïstische tempels en moskeeën. Wat me ook opviel, is de mentaliteit van de mensen hier op het eiland. Alles gaat hier op een relaxte manier, zonder veel haast of stress. In tegenstelling tot België, waar er vaak een enorme druk is om te presteren en hard te werken voor alles. 

’s Avonds keerden we altijd terug naar onze Airbnb. Dit was een gezellig appartementje met een fenomenaal uitzicht en een zwembad. Het was vaak best uitdagend om met drie andere leerlingen samen te wonen, vooral omdat we voorheen nog niet veel contact hadden gehad. Samenwerking was zeer belangrijk, vooral bij het koken, boodschappen doen en het creëren van een positieve groepssfeer. Helaas hadden we wat pech met een persoon die minder geneigd was om mee te doen, maar we lieten dit niet te veel invloed hebben op ons. Gedurende drie weken hebben we altijd samen boodschappen gedaan en elke avond iets anders gegeten. We maakten duidelijke afspraken en hielden ons eraan.  

Ik zou deze stage zeker aanbevelen aan de vijfdejaars. Naast de waardevolle ervaring die je opdoet tijdens de stage en de taal die je leert, krijg je ook de kans om prachtige plekken te ontdekken. Ik meen het oprecht als ik zeg dat het een unieke ervaring is om zo ver van huis, op zo’n mooie locatie, mee te werken in het dagelijkse leven. Daarnaast leer je ook enorm veel op persoonlijk vlak. Je leert samen werken, geduld te hebben, budgetten, koken, wassen, etc. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over schoolwerk, want er wordt echt rekening gehouden met de mogelijkheden om achterstallig werk in te halen. Als je je aanmeldt voor deze stage in het buitenland, is het heel belangrijk om jezelf mentaal voor te bereiden. Ondanks dat je een ongelofelijke ervaring te wachten staat, is het ook belangrijk om te beseffen dat deze ervaring zich ver van huis afspeelt en weg van je vertrouwde kring van familie en vrienden. Met de juiste mentaliteit en voorbereidingen zijn dit kleine obstakels. Mijn belangrijkste tip is simpel: Geniet ervan. Want voor je het weet zijn die drie weken voorbijgevlogen.